IDEJE

Pronađi ideju s kojom želiš krenuti u startup svijet

Studenti koji raspolažu znanjima i vještinama iz područja nužnih za razvoj pojedine ideje te žele postati dio startupa, mogu se prijaviti za brainstorming radionicu odabrane ideje, gdje će se formirati projekt i tim budućih osnivača startupa. Svaka ideja ima svog predlagatelja koji će nakon brainstorming radionice odlučiti tko s njim od zainteresiranih kolega potencijalno ulazi u SPOCK program. Više o brainstorming radionicama i procesu formiranja tima možete naći na linku. Prijaviti se možete za ideje koje su u ovogodišnjem programu ili za ideje koje će se uzeti u obzir za sljedeću generaciju.

Popis ideja u ovogodišnjem programu

Adopt Your Farm

Online platforma za ponudu i potražnju poljoprivrednog zemljišta
Slavica Kuzmić i Tea Perlić

Agronomski fakultet

U Hrvatskoj je veliki problem napuštanja, nekorištenja i degradacije poljoprivrednog zemljišta s obzirom na to da su hrvatski poljoprivrednici pretežno stari i nemaju nasljednika, a mladi poljoprivrednici nemaju adekvatan pristup zemljištu zbog otežanog zakupa državnog zemljišta i iscrpljujuće administracije.

Primjeri iz prakse:

1. t.ly/0ZWL3

2. t.ly/3JBRW

Online platformu za ponudu i potražnju poljoprivrednog zemljišta, ali i gospodarstava. Korisnici sustava bi imali mogućnost ponuditi svoje gospodarstvo ili zemljište na trajno ili vremenski ograničen zakup, usvajanje (nasljeđivanje) uz mogućnost osposobljavanja poljoprivrednika. Mladi korisnici (potencijalni poljoprivrednici u dobi od 18 do 40 godina) bi mogli prema vlastitim preferencijama objaviti potražnju za gospodarstvom (zemljištem) ili ih pretražiti prema postojećim ponudama.

Zakup zemljišta trenutno ide preko javnih institucija ili lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji ima tehnička i administrativna ograničenja, te putem oglasnika. Sustav nasljeđivanja (sukcesije) izvan obitelji ne postoji, kao ni stručno-pravna podrška (potencijalnim) poljoprivrednicima prilikom nasljeđivanja.

S obzirom na nepostojeću javnu podršku prilikom zakupa ili kupnje zemljišta za potencijalne poljoprivrednike s problemom se susreću svi poljoprivrednici na razini Hrvatske. U Hrvatskoj desetljećima postoji trend opadanja poljoprivrednih gospodarstava, jer je mladim poljoprivrednicima otežan pristup zemljištu i/ili gospodarstvu.

Na platformi bi se plaćale savjetodavne i administrativne usluge prilikom zakupa i usvajanja poljoprivrednog gospodarstva prema potrebama i željama korisnika sustava. Plaćali bi ga korisnici sustava. Po usluzi oko 300 kuna.

Slavica Kuzmić studentica je pete godine na Agronomskom fakultetu usmjerenja Agrobiznis i ruralni razvoj. U slobodno vrijeme volontira na EU projektima digitalnog razvoja poljoprivrede, te proučava i prati teme vezanu uz digitalizaciju poljoprivrede. Posebno ju zanimaju socio-ekonomski odnosi i strukture na selu.

Tea Perlić studentica je pete godine na Agronomskom fakultetu usmjerenja Agrobiznis i ruralni razvoj. Proučava socio-ekonomske odnose i strukture na selu, a pažnju posvećuje i proučavanju marketinga u poljoprivredi kroz oznake kvalitete i brendiranje poljoprivrednih proizvoda, usluga i rješenja.

Treba nam programer, odnosno web developer(i) i web dizajner koji bi nam pomogli ideju dovesti do (barem) MVP-ja.

Popis prijavljenih ideja za sljedeću generaciju

Trenutno nema ideja prijavljenih za sljedeću generaciju.

MAIL

SPOCK@

TWITTER

@SPOCK_FER

FACEBOOK

@SPOCK.FER

YOUTUBE

SPOCK @FER